Постъпилият в срещу обвинител номер едно Иван Гешев е изпратен на

...
Постъпилият в срещу обвинител номер едно Иван Гешев е изпратен на
Коментари Харесай

Политически акт без правна аргументация

Постъпилият в против обвинител номер едно Иван Гешев е изпратен на Специализираната прокуратура. Това съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева в изказване в Съдебната палата. Тя видя в сигнала следващата офанзива на изпълнителната власт против държавното обвиняване.

" Сигналът е адресиран персонално до господин Борислав Сарафов, който е шеф на Националната следствена работа. Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в областта на наказателния развой - доцент Бойко Рашков, би следвало да знае, че следствието на магистрати, според процесуалния закон, е от компетентността на Софийската градска прокуратура или на Специализираната прокуратура, според от твърдените обстоятелства и условия. В съответния случай Национална следствена работа няма пълномощия да образува досъдебно произвеждане. Поради това постъпилият през днешния ден сигнал в Национална следствена работа е изпратен на само способния в тази ситуация орган – Специализираната прокуратура. Преценката за съществуването на съображение за формиране на досъдебно произвеждане е само и единствено от компетентността на прокурор. Отново сме очевидци на следващия политически акт, без каквато и да било правна обосновка, който цели да урони престижа на правосъдната власт. Очевидно, европейските полезности като върховенството на правото и разделянето на управляващите не се зачитат от представители на изпълнителната власт, които по формулировка са призвани да ги съблюдават и отстояват ", сподели Милева.

Тя посочи, че в сигнала до Национална следствена служба се съдържат обстоятелствата, които Висшият правосъден съвет обсъди преди да дефинира като неприемливо настояването за освобождението на Иван Гешев. И те са " потвърдени като правно несъстоятелни ".  " Цената за това е неефективно действие на правоохранителните органи. За страдание тази цена ще бъде платена от българските жители ", сподели представителят на основния прокурор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР